Julkinen liikenne Tel Avivissa

bussi-1

Tel Aviv on kuin rakennettu kävelemistä varten,mutta välillä tulee tarve liikkua vähän kauemmaksi. Tässä postauksessa pieni infopaketti Tel Avivin julkisesta liikenteestä. Bussiliikenne Tel Avivissa on kattava ja suhteellisen hyvä. Tel Avivin metropolialueen sisäistä  bussiliikennettä hallitsee Dan sinisine busseineen, mutta myös Eggedillä (vihreät bussit) ,jolla on enemmän kaupunkien välisiä bussilinjoja, on kaupunkireittejä Tel Avivissa,samoin kuin jollain pienemmillä bussifirmoilla.

bussi-2

Busseissa maksetaan yleensä kuljettajalle, joilla on ladattavien lippujen lukulaite ,muutamia bussilinjoja lukuunottamatta. Mutta ladattavien bussilippujen lukijoita on yhä suurenevassa määrässä kaupunkibussien keskiosassa ,ja niissä voi mennä sisään myös keskiovesta.Kertalippu maksaa 5,9 shekeliä,eikä siinä ole vaihto-oikeutta.Jos satunnainen matkaaja aikoo käyttää busseja ahkerammin,suosittelen  anonyymin ladattavan bussikortin hankkimista. Sen saa ostaa  kuljettajalta(maksaa noin 5 shekeliä) ,ja silloin jokaisessa bussimatkassa on puolentoista tunnin vaihto-oikeus.Anonyymiin korttiin voi ladata joko viikon matkat,tai ostaa arvoa (minimisumma 30 shekeliä). Jos busseja aikoo käyttää paljon,on viikon matkaoikeuden osto (64 shekeliä) järkevämpi vaihtoehto.

bussi-6

Lukulaite.

bussi-5

Muutamissa poikittaislinjassa (kuvassa näkyvä pitkä harmaa bussi) kuljettajalle ei makseta tai leimata korttia,vaan busseissa on useita lukulaitteita.

bussi-3

Näissä busseissa on laite,josta voi ostaa kertalipun,tai ladata bussikortin.Jos näissä maksaa käteisellä,ei saa vaihtorahaa,joten kannattaa maksaa tasarahalla. Tosin satunnainen matkaaja ei  näitä bussejä välttämättä tarvitse.

ye0496002_a-1

Kuva täältä.

Bussit eivät kulje sapattina ,eli ne lopettavat joitakin tunteja ennen auringonlaskua perjantaina ,ja palaavat liikenteeseen lauantai-iltana,sapatin loputtua. (Joissakin kaupungeissa,kuten Haifassa,on busseja myös lauantaisin).Silloin eteenpäin pääsee sherut-minibusseilla;Tel Avivin keskustan alueella liikkuvat minibussit numero 4 ja 5. Minibusseilla pääsee myös muihin kaupunkeihin;ne lähtevät Tel Avivin keskusbussiaseman alueelta (ei sapattina). Minibusseissa matkan hinta on hitusen bussimatkan hintaa korkeampi;ne pysähtyvät sinne missä niille heilutetaan kättä merkiksi,ja niistä voi poistua missä haluaa ,eli varsinaisia pysäkkejä ei ole. Minibusseihin mahtuu 10-12 matkustajaa,ja niillä pääsee usein perille nopeammin kuin busseilla.

Tel Avivin alueella toimii torstaiöisin yöbusseja,jotka ajavat eri suuntiin kaupungin sisällä ja siitä poispäin ; puolenyön ja klo 4 välillä. Harmi että nettisivut ovat vain hepreaksi:(   Matka yöbusseilla maksaa normaalin lippumaksun.

Sekä Danilla että Eggedillä on hyvät nettisivut englanniksi.

Vielä hieman takseista: takseissa kannattaa aina pyytää kuljettajaa laittamaan mittarin päälle,muuten voi sattua yllätyksiä.

Gett Logo

Suosittelen,jos vaan mahdollista,käyttämään Gett-(entinen GetTaxi) ryhmän takseja.Ryhmän taksit tunnistaa  ylläolevasta,katolla ,ja sivuilla näkyvästä logosta.Gettin taksit ovat myös ainoita joissa voi maksaa luottokortilla,ja huijauksen mahdollisuus Gettin takseissa on lähes olematon.

Leave a Reply