• Home
  • /
  • Featured
  • /
  • Jad Hashmonan suomalaiskylä Jerusalemin liepeillä

Jad Hashmonan suomalaiskylä Jerusalemin liepeillä

Kuun alussa tein pikaisen reissun Jerusalemin liepeillä olevaan Jad Hashmonan suomalaiskylään.  Unohdin koko jutun, kunnes Helsingin Sanomissa nyt viikonloppuna ollut reportaasi paikasta palautti vierailun mieleeni.

Jad Hashmona, kuten Hesarin artikkelissakin kerrotaan, on 1970-luvun alussa suomalaisten kristittyjen perustama kylä Juudean vuorilla, Jerusalemin liepeillä. Historiasta voi lukea Hesarin jutussa täällä,  tai sitten Jad Hashmonan nettisivuilla ,täällä. (Jad Hashmonan nettisivut olivat ennen suomeksikin,mutta eivät enään:(   )

Vaikka kylä ei enään olekaan yhtä suomalainen kuin alussa, on siellä vielä paljon suomalaisuutta (ja suomalaisia asukkaita) jäljellä,  ja Jad Hashmonan hotellissa tuntee satunnainen suomalainen matkaaja olonsa kotoisaksi ,sillä hotelli on rakennettu Suomesta tuodusta puusta, ja esimerkiksi aulan huonekalut on rakennettu kylän entisessä puusepän verstaassa,  joka ikävä kyllä joutui lopettamaan kun IKEA tuli Israeliin.. Hotelli on viehättävä, ja sijainti aivan mahtava.  Perjantaisin hotellin ravintolassa  löytyy suosittu brunssi.

Ja kun on kyse suomalaisten perustamasta paikasta, niin selväähän on että siellä löytyy myös sauna..

Jad Hashmonan alueella on myös  Raamatun aikainen kaunis puutarha.

Puutarhan joka kohdasta on upeat näkölat läheisille vuorille.

Puutarhassa voi nähdä mm.  Bysantin ajoilta olevan viinipuristimen.

Kaikki tiedot Jad Hashmonasta löytyvät täällä.

Leave a Reply