Bahai puutarhat Haifassa

bahai-from-german-colony

Viime maaliskuussa kävin muutaman päivän vierailulla Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa,Haifassa,ja postasin silloin hyvästä hotellilöydöstämme. Muutaman päivän aikana ehdimme myös tutustua jonkin verran Haifaan,ja vierailu jätti halun tulla sinne uudestaankin.Täällä on aina pidetty Haifaa tylsänä kaupunkina (Tel Aviviin verrattuna..)  mutta Haifa yllätti:se on kiehtova kaupunki,jossa sekä juutalais-että arabiväestöä (kristittyjä ja muslimeita),ja tarjoaa paljonkin nähtävää satunnaiselle matkaajalle.Koska kävimme niin monessa paikassa ,olen jakanut Haifan nähtävyydet-postaukset kahteen osaan.ja tässä ensimmäisessä keskityn Bahai Puutarhoihin,joka on Haifan tunnetuin nähtävyys.

bahai stairs

 

Bahai -liikkeen puutarhat sekä Haifassa että Akkossa kuuluvat Lähi-Idän suosituimpiiin nähtävyyksiin. Upeat pyhäköt ja geometrisesti leikatut puutarhat ovat henkeäsalpaavan upeita. Bahain puutarhat sekä Haifassa että Akkossa kuululuvat myös UNESCON maailmanperintökohteisiin.Kultakattoinen pyhäkkö on Babin hautapyhäkkö. Pyhäkkö on Bahai-uskon toiseksi pyhin paikka;Akkon kaupungin Bahai -puutarhan Baha’ullahin hautapyhäkkö on sitä tärkeämpi.

view-3-from-stairs-bahai

Tämä kuva on otettu ylemmän kuvan portailla. Bahai-uskon perusti Baha’ullah Persiassa vuonna 1863,ja bahait korostavat ihmiskunnan hengellistä yhtenäisyyttä.Baha’ullah karkoitettiin Persiasta 1800-luvun loppupuolella,ja kärsittyään vainoista  arabimaissa Baha’ullah saapui  Haifaan (ja Akkoon).Baha’ullah ihastui Carmel-vuoristoon, ja pyysi lupaa siirtää sinne Babin haudan. 20 vuotta myöhemmin Babin jäämistöt haudattiin paikalle,jossa nyt on tuo kultakattoinen hautapyhäkkö,joka rakennettiin vuonna 1953. Bahai puutarhoissa on myös rakennus,jonne kokoontuu Bahai-uskon 9-jäseninen neuvosto.

img_7747

Ylhäältä rappusilta on mahtavat näkymät  alas kaupunkiin ja Haifan satamaan.Me tulimme paikalle juuri kun sitä oltiin sulkemassa,joten pääsimme nippa nappa kävelemään melkein ylös asti,kunnes meille ilmoitettiin että paikka suljetaan siltä päivältä.

katse-ylos

Bahai-puutarhoissa on 19 terassia ,ja kaikista ylimpänä sijaitsevat persialaiset puutarhat.

view-bahai-big

Katse ylhäältä

view-from-stairs-bahai

 

Rappusilta näkyy German Colonyn matalia taloja.

 

Bahai puutarhat ovat yleisölle avoinna joka päivä,keskiviikkoa lukuunottamatta. Bahait järjestävät maksuttomia kiertokäyntejä ,ja englanninkielisten kiertokäyntien aikataulut löytyvät täältä. Kiertokäynnit alkavat puutarhojen yläosasta ,Haifan yläkaupungissa.

 

 

 

 

Leave a Reply